Uniek monument

Ontdek historisch erfgoed

Welkom!

Vanop afstand zie je de wieken van de Oostmolen al vrolijk draaien in de wind. Ze nodigen je uit om deze unieke Gistelse windreus te bezoeken.

Klim via de stijle trap naar het hart van de molen en duik in het verleden van een oud molenaarsbedrijf. Het krakende, zwoegende hout en alle bewegende onderdelen vormen een indrukwekkend schouwspel waarmee graan tot meel wordt vermalen en lijnzaad tot olie wordt geperst.

Wist je trouwens dat we in Gistel ooit verschillende generaties molenbouwers hadden en burgemeester Alfred Ronse zelf een andere molen liet bouwen in 1933? Dit alles en nog veel meer kom je te weten in het bezoekerscentrum.
Het nabijgelegen flandrienmuseum over onze Gistelse wielerhelden en de heemkundige kring Gestella die zich in de schuur bevinden maken je bezoek compleet.

Elke zondagnamiddag van april tot half oktober laten onze enthousiaste molenaars de wieken draaien en worden er doorlopend rondleidingen gegeven. Op regelmatige basis wordt er ook graan gemalen en olie geslaan.

Honger en dorst gekregen? Geniet van het prachtige uitzicht op de molen vanop het terras van de voormalige molenaarswoning “de molenhoeve”.

Nieuws

Omdat wij onze molendeuren gesloten moeten houden voor het publiek openen wij voor jullie andere deuren. Namelijk die van onze rijke archief! Wekelijks krijgen jullie een oude foto, krantenartikel of ander document waar we wat duiding bij geven. 

Onze molen is door de genomen maatregelen ter bestrijding van het corona-virus voorlopig gesloten voor het publiek. De molen zal nu en dan wel in werking zijn maar is dus niet te bezoeken.

Wist je dat we sinds vorig jaar lid zijn van de organisatie Open Monumenten? Deze erfgoedorganisatie ondersteunt erfgoed in de ruimste betekenis van het woord!

Onze tweede Gistelse molen, de Meerlaan, is reeds ettelijke jaren in verval. Wij ijveren voor een volledige restauratie . Volg de laatste nieuwtjes via onze Facebookpagina “red de meerlaanmolen”

Traditioneel houden we de eerste zondag van oktober onze ‘Olieslagdag’. Iedereen is welkom om dit unieke ambacht van dichtbij te komen bekijken.

Op zoek naar een unieke locatie om te trouwen in Gistel? Wist je dat de Oostmolen één van de locaties is waar je je ‘ja-woord’ kan geven?

Uit ons gastenboek

Draaidagen

De Oostmolen is elke zondag van 14 tot 18u in werking en toegankelijk van april tot half oktober. Wil je de molen met een groep bezoeken of buiten het seizoen kan dit na afspraak met de dienst toerisme of de verantwoordelijk molenaar. Stuur ons een mailtje via het formulier, we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.


Warandestraat 29, 8470 Gistel
toerisme@gistel.be
059/795173 of molenaar B.Delaere: 0486/301272

Meer info?